Japan verovert World Team Cup voor derde keer na winst op Groot-Brittannië

03/06/2018

Japan heeft bij TC Sprenkelaar in Apeldoorn de World Team Cup bij de mannen veroverd. Het is pas de eerste titel voor de Japanners sinds 2007 en de derde in totaal.

In 2003 won Japan het landentoernooi voor rolstoeltennissers voor de eerste keer. Met een piepjonge Kunieda was Japan vijftien jaren geleden het eerste niet-Aziatische dat de titel veroverde bij de mannen. Kunieda is inmiddels 34 jaar, maar nog lang niet versleten, zo bleek deze week in Apeldoorn. De huidige nummer drie van de wereld won vijf enkelspelen en stond geen set af. In de halve finales klopte hij Stephane Houdet met 6-3, 6-2 en in de finale gunde hij nummer één van de wereld Alfie Hewett slechts vijf games: 6-2, 6-3.

Die overwinning betekende de beslissing in de finale nadat Takashi Sanada de eerste wedstrijd verrassend won van Gordon Reid. De Japanse nummer acht van de wereld klopte de nummer vijf met 6-2, 3-6, 5-7.

Sanada zette de Japanners op voorsprong, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. Reid won de eerste set met 6-2 en leidde in de tweede met 3-2. Bijna stond het 4-2, maar Sanada voorkwam dit en draaide het helemaal om. Van 3-2 achter won hij de set met 6-3. Reid stelde orde op zaken in de beslissende set en was op weg naar het eerste punt in deze finale. Een 5-2 voorsprong was echter niet aan de Brit besteed. Sanada toonde opnieuw veerkracht en knokte zich, ondersteund door een groepje uitzinnige Japanse fans, op bewonderenswaardige wijze naar de winst.

Japan verloor twee jaren geleden de finale van Frankrijk, dat in 2017 en 2016 de titel veroverde. Groot-Brittannië pakte drie jaren geleden hun eerste en tot dusverre enige wereldtitel.

Onze partners en sponsors

To search, begin typing